Read Moromeţii by Marin Preda Free Online


Ebook Moromeţii by Marin Preda read! Book Title: Moromeţii
Loaded: 1356 times
Reader ratings: 5.8
The author of the book: Marin Preda
Edition: Albatros
Date of issue: 1987
ISBN: No data
ISBN 13: No data
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 22.92 MB
City - Country: No data

Read full description of the books:Originalitatea romanului Moromeţii stă fără îndoială în noua viziune asupra lumii rurale.
Cele două volume conţin povestea unei familii de ţărani din Câmpia Dunării, mai precis din satul teleormănean Siliştea-Gumeşti, care cunoaşte, de-a lungul unui sfert de secol, o adâncă şi simbolică destrămare.
În volumul I satul e înfăţişat cu câţiva ani înaintea celui de-al doilea război mondial, în vara anului 1937, într-o perioadă de relativă sau iluzorie stabilitate socială, perioadă în care timpul era foarte răbdător cu oamenii.

Spre deosebire de înaintaşi, care au văzut satul din Câmpia Dunării zbuciumat, angajat in acţiuni disperate, Marin Preda descrie, în primul volum din Moromeţii un sat în care nu se petrec drame zguduitoare, formidabile răsturnări şi unde nu clocoteşte răzvrătirea. Traiul populaţiei din Siliştea-Gumeşti nu e uşor deloc, decât pentru câteva familii înstărite, familiile unora ca alde Aristide, Cotelici, Bălosu sau Iocan, dar nici peste măsură de amărât nu este. Îi apasă pe mulţi impozitele, fonciirea şi alte neajunsuri dar ele pot fi încă suportate de oameni, care se adună cu plăcere duminica, la taifas, în poiana lui Iocan unde citesc ziare, povestesc anecdote, glumesc, angajându-se în adevărate dueluri ale inteligenţei.
Siliştea-Gumeşti este o comună mare, cu două biserici, o şcoală cu patru sute cincizeci de elevi înscrişi şi vreo şapte învăţători. Hotarul comunei cuprinde, loturi mai vaste sau mai restrânse ale ţăranilor şi moşia Marica, vegheată cu străşnicie de un paznic. Afară de bogătaşii satului, care au case mari, ţăranii ceilalţi vieţuiesc în case cu două sau trei camere şi chiar in bordeie.
Gospodăria Moromeţilor pare solidă şi grija conducătorului ei este s-o menţină intactă. E pentru întâia oară când în literatura română ţăranul nu este stăpânit de ideea de a avea pământ, ca şansă a fericirii sale, ci de a şi-l păstra.


Download Moromeţii PDF Moromeţii PDF
Download Moromeţii ERUB Moromeţii PDF
Download Moromeţii DOC Moromeţii PDF
Download Moromeţii TXT Moromeţii PDFRead information about the author

Ebook Moromeţii read Online! Talented novelist, Preda is born in Teleorman county, at Silistea-Gumesti, in the family of Tudor Calarasu. He finish the first 7 classes in this village, next he is pupil at the Normal School from Abrud, next at Cristuru-Odorhei and after that in Bucharest. The graduates the capacity exam but renounces at school. He is clerk at Institute for statistics, is press corrector at Timpul, were he debuts in 1942 with the short story Pârlitu. Encouraged, publishes prose and is remarked by Eugen Lovinescu at the Sburatorul literary club. His editorial debut is in 1948 with Întâlnirea din pamânturi. The young novelist pays his tribute to the socialist reality, as the majority of the writers from the "ploretarian dictature" (Desfasurarea s.o.)

His first masterpiece is Morometii (vol. I - 1955; vol. II - 1967), a film version was made after this novel.

He wrote also the novels: Risipitorii, Intrusul, Marele singuratic, Delirul, and his second masterpiece Cel mai iubit dintre pamânteni (1980), after which he was found dead, in his creation room from the Mogosoaia Palace. He died in a suspect way, in 1980, May 16, leaving many legends related to his passing away, taking into account that it was known for his cold attitude towards the authorities.La 5 august 1922, în comuna Siliștea-Gumești, plasa Balaci, județul Teleorman, se naște Marin Preda, fiu al lui Tudor Călărașu, „de profesie plugar", și al Joiței Preda. Copilul va purta numele mamei, întrucât părinții nu încheiaseră o căsătorie legală, numai astfel Joița Preda putea primi pensie în continuare ca văduvă de război. Joița venea cu două fete din prima căsătorie: Măria (poreclită Alboaica - după numele bărbatului) și Mița (Tita). Tudor Călărașu avea și el trei băieți cu prima soție care-i murise: Ilie (Paraschiv), Gheorghe (Achim) și Ion (Nilă). În familia celor doi soți se mai nasc: Ilinca, Marin și Alexandru (Sae).
Copilul Marin Preda își petrece copilăria în această familie numeroasă care – în ciuda celor două loturi de pământ „primite la împroprietărire” – nu este lipsită de griji.
În 1937, evitând Școala Normală din Alexandria (pe atunci, reședința județului fiind la Turnu Măgurele), unde taxele erau prea mari, se prezintă la Școala Normală din Câmpulung-Muscel, dar este respins la vizita medicală din cauza miopiei. (Fiecare județ având o școală de învățători, erau preferați la examene cei din județul respectiv.) Tatăl intenționează acum să-l dea la o școală de meserii. Intervine însă salvator librarul Constantin Păun din Miroși, de la care elevul Marin Preda își procura cărți, și îl duce la Școala Normală din Abrud, unde reușește la examenul de bursă cu nota 10. Se integrează vieții de normalist internist, este mulțumit de profesori, se împacă bine cu colegii ardeleni și petrece vacanța de iarnă a anului 1939 la un coleg din Abrud.
În toamna lui 1939 este transferat la Școala Normală din Cristur-Odorhei, unde își continuă studiile încă un an. Ca și la Abrud, a manifestat un interes deosebit pentru istorie, română și chiar matematici. În ședințele Societății literare din școală este remarcat de profesorul Justin Salanțiu, care îi prezice că „va ajunge un mare scriitor”, în cadrul societății scrie și citește câteva schițe. O compunere care avea ca erou chiar pe tatăl său, aleasă pentru a fi publicată în revista școlii rămâne nepublicată, revista preconizată nu mai apare datorită evenimentelor dramatice care vor urma. Cei trei ani de viață transilvană vor fi evocați în „Viața ca o pradă” și în „Cel mai iubit dintre pământeni”. În 1940, în urma Dictatului de la Viena, elevul Preda Marin primește o repartiție pentru o școală similară din București.
În ianuarie 1941 asistă la tulburele evenimente ale rebeliunii legionare și ale reprimării ei de către Ion Antonescu. Intră în contact cu refugiații ardeleni și se întâlnește cu siliștenii lui stabiliți în București. Toate acestea vor fi evocate peste trei decenii în „Delirul” și în „Viața ca o pradă”.
La sfârșitul anulu


Reviews of the Moromeţii


RONNIE

A wonderful piece

MASON

This book will make you shudder, infiltrate, and change your mind about this crazy world.

LUCY

Why do you need to write a phone?

LEON

Just a terrific book.

JASMINE

From disgust to delight!
Add a comment
Download EBOOK Moromeţii by Marin Preda Online free

PDF: moromeii.pdf Moromeţii PDF
ERUB: moromeii.epub Moromeţii ERUB
DOC: moromeii.doc Moromeţii DOC
TXT: moromeii.txt Moromeţii TXT